Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار ایلنا، طبق آخرین آمار ماهانه ۱۰۰ کودک بی‌هویت در بیمارستان‌های علوم پزشکی تهران متولد می‌شود و در این میان چگونگی صدور شناسنامه و اسناد هویتی برای این کودکان  محل سوال است. سیف‌الله ابوترابی (سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور) در گفت‌وگو با ایلنا به سوالات در این زمینه پاسخ داد. او همچنین به ارائه آخرین آمار از ازدواج کودکان، طلاق، مرگ و میر و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. پرداخت که در زیر می‌خوانید:

سیر صدور شناسنامه برای کودکان بی‌هویت که برای ورود به مدرسه، ازدواج و.. نیاز به اسناد هویتی دارند، چگونه طی می‌شود؟

سازمان ثبت‌احوال در داخل کشور با بیش از ۱۱۰۰ اداره و نمایندگی و در خارج کشور در تمام نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران برای افرادی که ایرانی باشند، شناسنامه‌ صادر می‌کند. پس باید بین فردی که ایرانی است و فرد دیگر که متولد ایران است، تفاوت قائل شویم. با تولد در ایران کسی ایرانی نمی‌شود. کودک دارای پدر و مادر بعد از مراجعه والدین به ثبت‌احوال دارای سند ولادت یا شناسنامه می‌شوند، اما در مورد کودکان سر راهی سازمان بهزیستی متولی آنها می‌شود و با معرفی یک نماینده برای آنها شناسنامه صادر می‌کند. یعنی یک نفر را معرفی می‌کند تا به نیابت از پدر و مادر کودک سند را امضا کند. در ۶ ماه اول سال ۹۷ برای تعداد ۲۱۰ کودک، شناسنامه به این شکل صادر شده است و این نکته را باید بگویم که کودکان بدون شناسنامه قطعا ایرانی نیستند.

برای ۲۱۰ کودک که پدر و مادرشان نامشخص هستند و نمی‌توان گفت که نامشروع متولد شده‌اند، در ۶ ماه اول سال ۹۷ شناسنامه‌ با پدر و مادر فرضی صادر شده‌است.

با این تفاسیر به نوعی می‌توان گفت، برای این کودکان شناسنامه صوری صادر می‌شود؟

برای نوزادی که پدر و مادر او نامشخص هستند و نمی‌توان گفت که نامشروع متولد شده‌اند، هنگام صدور شناسنامه نام پدر و مادر فرضی انتخاب می‌شود؛ یعنی پدر و مادری که برای او در شناسنامه ثبت می‌شود، فاقد مشخصات است و صرفاً نامشان در شناسنامه کودک وجود دارد. در انتهای شناسنامه نیز ذکر می‌شود که پدر و مادر فرد توسط بهزیستی به شکلی فرضی ثبت شده‌اند.

با توجه به این موضوع آیا در آینده برای این افراد مشکل قانونی پیش نمی‌آید؟

راه دیگری جز این راه برای تعیین هویت نوزادان فاقد والدین وجود ندارد. درباره نوزادان غیرایرانی هم همانطور که اشاره کردم، گواهی ولادت اتباع ایرانی صادر می‌شود. اگر این نوزاد در ایران متولد شده باشد و گواهی اتباع ایرانی را دریافت کرده باشد و بعد از پایان ۱۸ سالگی به مدت یک سال از کشور خارج نشود به خودی خود تابع دولت ایران می‌شود و شناسنامه ایرانی دریافت می‌کند.

در چه صورتی با درخواست تغییرِنام موافقت می‌شود؟

اولین حقی که پدر و مادر به فرزند دارند، انتخاب نام نیکوست. کودک در ابتدا نقشی در انتخاب نام ندارد. بر همین اساس سازمان ثبت احوال مقرر کرده، هر انسانی در طول عمر خود بعد از سن ۱۸ سالگی یک بار می‌تواند، نام خود را تغییر دهد. در گذشته این پروسه در دادگاه طی می‌شد، اما در حال حاضر این پروسه به ثبت‌احوال سپرده شده تا پروسه زمان‌بر نشود.

در واقع فراوانی نام انتخابی جدید با نام قبلی مقایسه می‌شود و اگر فراوانی نام جدید بیشتر بود، پروسه تغییر نام صورت می‌گیرد. برخی از والدین قبل از ۱۵ سالگی فرزند باز هم تصمیم به تغییر نام کودک خود می‌گیرند که این موضوع حق فرد را در آینده ضایع می‌کند و بر اساس قانون این موضوع ممنوع شده است.

نقدهایی درباره عملکرد سلیقه‌ای کمیته نام در فرآِیند تائید یا رد اسامی مطرح شده، این نقدها را  قبول دارید؟

برای تسهیل فرآیند انتخابی تغییرنام کمیته نام شکل گرفت، علاوه بر این بانک نام و راهنمای نام نیز  وجود دارد، برخی مطرح می‌کنند که ثبت‌احوال در خصوص انتخاب نام اجبار می‌کند، اما هیچ اجباری در این زمینه وجود ندارد. در کتاب راهنمای نامگذاری بیش از ۲۵۰ هزار نام وجود دارد که همه سلایق می‌توانند از آن نام انتخاب کنند. باز هم برای اینکه افراد را محدود نکنیم، راهکاری را پیش‌بینی کردیم که اگر فردی مدعی نامی باشد و نام او در این لیست وجود نداشته باشد، کمیته نام تشکیل جلسه می‌دهد و با استفاده از اساتید برتر ادبیات فارسی، جامعه‌شناسی و عرب در خصوص نام او تصمیم‌گیری می‌کنند. در خصوص قومیت‌ها هم از صاحبنظران اقوام استفاده می‌شود که حق آنها ضایع نشود. 

مراحل اولیه تولید کارت در داخل انجام شده و تست فنی آن نیز انجام شده‌ است تا از نظر مقاومت و کیفیت مشابه کارت خارجی باشد. شرکت تولیدکننده داخلی‌ قول داده‌ تا حداکثر نیمه دوم آبان بدنه کارت را تحویل دهد.

پیش از این اعلام کرده بود، به دلیل وارداتی بودن بدنه کارت ملی، روند صدور کارت ملی با اخلال مواجه شده، برای رفع این مسئله چه تصمیمی اتخاذ کردید؟

خوشبختانه تلاشی که سازمان ثبت احوال در طول ۲ سال گذشته به طور مستمر انجام داده‌است، در راستای پیش‌بینی‌هایی بوده که براساس شرایط جهانی داشته‌ است. در همین رابطه و به دلیل تحریم‌های موجود تدبیری کرده‌ایم که بدنه کارت ملی که قبلاً وارد می‌شد، در داخل تولید شود. مراحل اولیه تولید کارت در داخل انجام شده و تست فنی آن نیز انجام شده‌ است تا از نظر مقاومت و کیفیت مشابه کارت خارجی باشد. شرکت تولیدکننده داخلی‌ قول داده‌ تا حداکثر نیمه دوم آبان بدنه کارت را تحویل دهد.

افرادی که کارت ملی ندارند یا کارت آنها مفقود شده باید تا تولید بدنه کارت ملی منتظر بمانند یا راهکار دیگری در این رابطه تدبیر شده‌است؟

دسته‌ای از افرادی که برای کارت ملی هوشمند ثبت نام کردند و فاقد هرگونه کارت هستند؛ یعنی حتی کارت ملی قدیمی هم ندارند، تدابیری برایشان اندیشیده شده تا براساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته، بدنه قبلی همان کارت‌‌ها به آنها تحویل داده شود. افرادی که کارت خود را به هر دلیلی گم کرده‌اند، نیز جزو این گروه هستند و کارت ملی دریافت می‌کنند. تا به امروز فرآیند ثبت‌نام بیش از ۴۶ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر تکمیل شده‌ است و بیش از ۴۳ میلیون و ۶۰۰ هزار کارت هم صادر شده و مابقی هم که کمتر از ۱۵ میلیون هستند، ظرف چند ماه آینده فرآیند دریافت کارت برای آنها انجام می‌شود و پایان سال ۹۷ پایان پروژه کارت هوشمند ملی خواهد بود که البته نیاز به سازوکاری دارد و آن هم تخصیص بودجه و تامین اعتبارات لازم است. در همین خصوص وزیر کشور، رئیس جمهور و ثبت احوال پیگیر هستند.

 تمهیداتی برای تولید کارت ملی در داخل از ابتدای کار اندیشیده شده بود یا بعد از تحریم‌ها این تصمیم اخذ شد؟

جنس کارت‌های ملی پلی‌کربنات است‌ و پلی کربنات در همه کشورها وجود ندارد، اما در حال حاضر مواد اولیه تولید پلی کربنات را وارد کرده‌ایم و آمادگی لازم برای تولید بدنه وجود دارد. در گذشته  کل بدنه کارت ملی را وارد می‌کردیم، اما در حال حاضر دیگر به این صورت نیست.

درحال حاضر نظارت بر انتخاب اسامی به چه شکلی صورت می‌گیرد؟

ماده ۲۰ قانون ثبت‌احوال مشخص کرده که چه کسی می‌تواند، نام افراد را انتخاب کند. نام افراد با اعلام‌کننده واقعی ولادت است که شامل پدر، مادر، جد پدری یا قیم مورد اعتماد است که از سوی دادگاه تعیین می‌شود. در قانون پیش‌بینی شده، نام باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد. نام باید دارای معنای مناسب باشد، ایرانی باشد و ریشه خارجی نداشته باشد.

علاوه بر این انتخاب نام‌هایی که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی می‌شود و انتخاب عناوین، القاب و نام‌های زننده و مستهجن ممنوع است.تشخیص نام‌های ممنوع با شورای عالی ثبت احوال است. همچنین تشخیص نام و انتخاب نام برای اقلیت‌های دینی که در قانون اساسی به آنها اشاره شده، تابع زبان و فرهنگ دینی آنها است.

برخی می‌گویند؛ ثبت‌احوال در خصوص انتخاب نام اجبار می‌کند، اما هیچ اجباری در این زمینه وجود ندارد. در کتاب راهنمای نامگذاری بیش از ۲۵۰ هزار نام وجود دارد که همه سلایق می‌توانند از آن نام انتخاب کنند.

چه اسامی مورد تائید قرار نمی‌گیرند؟

نام‌هایی در گذشته وجود داشته که در تعارض با فرهنگ و رسوم ما بوده است به عنوان مثال کلوخ رضا، علی میت، گرزعلی یا نام‌های مرکب مثل علی معروف به آقا، یا نام‌هایی که واژه آنها عنوان منصب را داشته است؛ مثل ماما، سرتیپ یا سردار یا اسامی‌ای که صفت به آنها اضافه شده مانند ام‌القافیه، حاج‌بابا، یا نام‌هایی که صفت‌های جالبی نداشته‌اند، مثل صد گنج، شب‌نما، یا خالخاص. همچنین بعضی از نام‌هایی که براساس اتفاقات شکل می‌گرفته به طور مثال خانواده‌ای دختر زیاد داشته و نام فرزند خود را خدابس، خانم بس، تمام گل، شیرین بس، دختربس، ناخواسته، نازاده می‌گذاشتند یا اسامی‌ای که باز هم معانی صفتی داشتند؛ مثل صدآفرین، سلاطون، سه‌راهی، کبود، مشروطه، عمه، فامیله، لولو، لولوپر یا اسامی‌ای که نام اشیا یا مکان بوده، الماس قلی، چاه‌بندر یا اسامی‌ای که شغل بوده‌اند مثل موذن یا اسامی حیوانات مثل ببرعلی، گرگ‌علی، توله شیر، سیدکفتر و همچنین اسامی‌ای که صفت بوده مثل لال احمد، گداخان یا اسامی‌ای که خانواده‌ها براساس فرزندان فوتی می‌گذاشتند، مثل نگهدار، ندرت‌آقا، نمرد، میرقسمت، مراد حاصل، یا نام اشیا یا مکان مثل دکمه، سماور، خاص طلا یا اسامی گل‌ها مثل گل گوزه، دردگل، صدگل، صد تومانی یا اسامی میوه‌ها مثل نارنگی، نعنا، گل انار، البته این اسامی مربوط به گذشته بوده است و خوشبختانه بعد از انقلاب اسلامی این اسامی را نداریم. براساس بررسی‌ها بعد از انقلاب اسلامی بیشترین اسامی استفاده شده فاطمه، زهرا، مریم، محمد، مریم، امیرحسین، ابوالفضل، فاطمه ، هلما، زینب، یسنا، نازنین زهرا، باران و ریحانه بوده است.

در ۶ ماهه نخست سال ۹۷  آمار ازدواج و طلاق نسبت به مدت مشابه سال قبل چه تغییراتی کرده‌است؟ 

خوشبختانه طلاق‌های ثبت‌شده در شش ماه اول سال ۹۷، ۴۸ هزار و ۲۸۷ مورد بوده که نسبت به آمار مشابه آن در سال گذشته که ۵۱ هزار و ۵۱۴ مورد بوده، روند کاهشی داشته است. یعنی با حدود ۶.۳ درصد کاهش آمار طلاق روبرو بوده‌ایم. حدود ۱۹۱ هزار و ۲۶۷ ازدواج در کشور نیز ثبت شده و امیدواریم این آمار افزایش پیدا کند. 

۲۹ مورد ازدواج کمتر از ۱۰ سال، ۱۱۷ مورد ازدواج ۱۰ تا ۱۴ سال و ۱۴۵ مورد ازدواج ۱۵ تا ۱۹ سال به ثبت رسیده‌است.

با توجه به تلاش مجلس برای کاهش سن قانونی ازدواج، آخرین آمار ازدواج دختران زیر ۱۵ سال را بفرمایید.

قوانینی در خصوص منع ازدواج زیر ۱۵ سال در حال تصویب است، اما در حال حاضر دختر می‌تواند، ۱۳ سال تمام و پسر ۱۵ سال ازدواج کنند، اما کسانی هم هستند که به دادگاه مراجعه می‌کنند و گواهی رشد می‌گیرند تا بتوانند در زیر سن ۱۳ سالگی ازدواج کنند. بعد از مراجعه به دادگاه و انجام تحقیقات لازم اگر این نتیجه حاصل شد که دختر زیر ۱۳ سال یا پسر زیر ۱۵ سال بیشتر از سن خود رشد کرده، در این صورت به او مجوز ازدواج می‌دهند و این اتفاق بدون حکم رشد ممکن نیست.

۳۶۶ مورد ازدواج زیر ۱۵ سال ثبت شده‌است. همچنین ۲۹ مورد ازدواج کمتر از ۱۰ سال، ۱۱۷ مورد ازدواج ۱۰ تا ۱۴ سال و ۱۴۵ مورد ازدواج ۱۵ تا ۱۹ سال به ثبت رسیده‌است.

 آمار فوتی‌ها در سال ۹۷ را اعلام کنید و بفرمایید بیشترین میزان مرگ‌ومیر چه عاملی بوده است؟

در شش ماه اول ۹۷ حدود ۱۸۲ هزار و ۳۸۹ فوتی داشتیم که از این تعداد ۱۰۲ هزار مرد و باقی آنها زن هستند و نسبت جنسیت در خصوص مردان بیشتر است به ازای هر ۱۲۹ مردی که می‌میرد، ۱۰۰ زن فوت می‌کند. میزان عمومی مرگ و میر در کشور ۴.۸ در هزار است.بیشترین علت مرگ و میر مربوط به بیماری‌های قلبی و عروقی، سرطان، بیماری‌های تنفسی و حوادث غیرعمد است.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: ازدواج کودکان سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور شناسنامه کودکان بی هویت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۵۳۷۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۸ پروژه نیمه‌کاره حوزه کتابخانه‌های عمومی در مازندران

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی مازندران از ۲۸ پروژه نیمه‌کاره در حوزه کتابخانه‌های عمومی این استان خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از مازندران، سکینه خاتون‌مهدیان، در اولین جلسه انجمن کتابخانه‌های عمومی آمل واقع در سالن شهیدان عباس‌زاده این شهرستان با بیان اینکه از ۱۲ میلیون عضویت در کتابخانه‌های عمومی کشور، سه میلیون و ۸۰۰ عضو شامل مازندران هستند، اظهار کرد: از ۱۲۴ باب کتابخانه در این استان شش باب سال گذشته اضافه شد.

وی با بیان اینکه دو باب مشارکتی واقع در زندان و مستقل شباهنگ آمل به بهره‌برداری رسید، افزود: در آمل کتابخانه‌های داریم که پاسخگوی نیاز مردم این شهر نیستند، متقاضیان این شهر با ورود به کتابخانه با نبود فضا و صندلی مواجه می‌شوند.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی مازندران با تاکید بر اینکه این حجم از حضور در کتابخانه‌ها به اطمینان خانواده‌ها نسبت به فضای امن کتابخانه برمی‌گردد، اظهار داشت: با وجود چنین استقبالی باید بیشتر در این حوزه کار کرد.

مهدیان با بیان اینکه سه کتابخانه جوابگوی شهرستان آمل را نمی‌دهد و ساخت کتابخانه مرکزی بهترین راهکار است، گفت: باید در سال‌جاری و طی سفر رئیس‌جمهور به این استان، استارت کار ساخت کتابخانه مرکزی این شهرستان زده شود و با کمک و ظرفیت خیرین به ساخت کتابخانه بپردازیم.

وی از ۲۸ پروژه نیمه‌کاره در مازندران خبر داد و مطرح کرد: استان آمادگی ساخت کتابخانه مرکزی آمل را در صورت فراهم شدن زمین جهت ساخت با آخرین تجهیزات و امکانات دارد.

چشم‌انتظاری ۵۰ ساله آملی از بهره‌مندی کتابخانه مرکزی

یوسف لاطف رئیس اداره کتابخانه‌های عمومی آمل نیز در این نشست با اشاره به فعالیت شش کتابخانه نهادی در این شهرستان گفت: آمل از یک کتابخانه روستایی و دو کتابخانه مشارکتی زندان بند مردان و زنان و کتابخانه مستقل شباهنگ و ۱۰ کتابخانه برخوردار است.

وی با بیان اینکه در سال ۱۴۰۲ با افزایش چهاردرصدی نسبت به سال ۱۴۰۱، شاهد عضویت هفت هزار و ۱۶۹ هزار نفر در کتابخانه‌ها بوده‌ایم، افزود: تمام تلاش و هدف این نهاد در سال‌جاری رساندن به ۹ هزار عضویت است.

رئیس کتابخانه‌های عمومی آمل با اشاره به اینکه در امر امانت با ۷۴ هزار و ۷۷۷ جلد به رشد ۱۰ درصدی رسیدیم و در سال‌جاری هدف ارائه ۹۰ هزار جلد کتاب است، تصریح کرد: در مجموع ۱۰۷ هزار و ۲۳۹ منبع کتاب داریم که این تعداد دو سال گذشته ۱۰۲ هزار و ۱۷۶ جلد بود و هدفمان در سال‌جاری، تعداد ۱۱۵ هزار جلد است.

لاطف عنوان کرد: در اجرای تأمین نیم درصدی شهرداری، هدف اول یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان و در هدف دوم دو میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان و نهایی به چهار میلیارد و ۵۶۰ میلیون تومان خواهد بود.

وی با اشاره به اجرای ۷۴۱ برنامه در سال گذشته اظهار داشت: بارها برای ساخت کتابخانه مرکزی جلسات برگزار شد و حتی دو تا زمین در این شهرستان مطرح شد که اولی واقع بلوار بسیج بود، اما به دلیل کمبود زمین در کمیسیون ۵ مورد توجه قرار نگرفت، در ادامه زمین دوم بلوار ولایت، روبه‌روی قجرمحله معرفی شد که به دلیل مسائل زمین در امر معارضه به بن‌بست خوردیم.

این مسئول با تاکید بر اینکه برای بهره‌مندی از یک کتابخانه مرکزی نیم قرن است که درگیر هستیم، اظهار داشت: با توجه به تعداد عضویت و متقاضیان، کتابخانه عمومی فعلی جوابگوی مردم این شهرستان نیست.

وی با اشاره به حضور اعضای مجمع خیران و ظرفیت آنها از مساعدت ۵۰ میلیون تومانی این مجمع نسبت به کتابخانه عمومی شهرستان در سال گذشته خبر داد.

کد خبر 751327

دیگر خبرها

  • معلمان پرچم‌دار زنده نگه داشتن هویت ایرانی اسلامی در کودکان و نوجوانان هستند
  • معرفی نفرات راه‌‌یافته به نیمه‌‌نهایی اسکواش گرگان‌جونیور
  • افزایش تولید نفت به بیش از ۵.۵ میلیون بشکه در روز | جدیدترین آمار از وضعیت صدور کارت سوخت
  • رسیدگی ویژه راهداری به تخلفات صدور صورت وضعیت صوری
  • بهسازی ۱۵۰ ایستگاه اتوبوس قم در نیمه نخست سال جاری
  • راه یافتگان به مرحله نیمه نهایی اسکواش گرگان جونیور مشخص شدند
  • بودجه مورد نیاز برای درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال
  • ۲۸ پروژه نیمه‌کاره حوزه کتابخانه‌های عمومی در مازندران
  • ۳ هزار میلیارد تومان بودجه برای درمان رایگان کودکان کمتر از ۷ سال
  • نواحی غربی کشور ۱۷ اردیبهشت ماه بارانی می‌شود/صدور هشدار هواشناسی سطح زرد در کشور